torstai 4. kesäkuuta 2015

Supermutsi

Ulkona oli kylma ja muksuilla oli aamulla aikaa paljon, ennen koulubussin tuloa, joten monopoli kaivettiin esiin.

Tiiatteko mika on supermutsi?
No se on sellainen harha, aiti-ihmisen paassa asuva vaatimus.
Supermutsi kuskaa lapsensa kavellen kouluun, koska autolla ajaminen saastuttaa. Supermutsi on ihan rikki fyysisesti, mutta siltikin viisi muksua puetaan vaakatasovesisateen mukaiseen varustukseen ja lahdetaan kavellen koululle, jonne on kilometrin ylamaki. (Burnabyssa, Kanadassa ylamaki on todella ylamaki). Supermutsi pukee muksut toppavaatteisiin ja raahaa matkarattaissa kahta muksua lumisohjossa, koska autolla ajaminen saastuttaa ja onhan se nyt laiskuutta kaynnistaa auto, kyllahan nyt joku katsoo kieroon ja miettii miten onkaan noin laiska aiti, kun autolla kuskaa lapsia ja kehtaa viela saastuttaa.
Supermutsi miettii lasten ruokaa. Eihan ne nyt vaan syo liikaa sokeria? Saako ne tarpeeksi mineraaleja ja vitamiineja? Enta onko riittavasti proteiinia? Supermutsi tekee joka aamu evaat lapsille kouluun, koska eihan illalla voi tehda evaita, ne ei ole tuoreita enaa seuraavana paivana ja johan koulussakin ihmeteltaisi, mita ruokaa nuo lapsetkin oikeen syo.
Supermutsi pukee lapset viimesen paalle hienoihin ja asiallisiin vaatteisiin ja kenkiin, pikkuinenkin tahra on katastrofi. Tukat pitaa kammata ja letittaa joka aamu, silla muutenhan joku katsoo, etta miksi tuollakin on viisi lasta ei jaksa edes hoitaa niita.
Supermutsi ehtii joka paikkaan, viisi minuuttia liian aikaisin. Silla eihan nyt passaa myohastya, muutenhan joku katsoo, etta ompas laiska mutsi, kun ei selvia katraansa kanssa ajoissa mihinkaan.
Supermutsi tekee ravitsevaa ruokaa ja menettaa younet, jos isi tilaa pitsaa, syottaa pakasteruokaa ja laittaa kouluevaaksi valmiita burrittoja, kun supermutsi on matkoilla.
Supermutsi menettaa myos younensa kun lapsella on reika hampaissa, silla sehan nyt sattuu olemaan supermutsi syyta, mita on raskausaikana syonyt vaaria ruokia, imettanyt oisin, antanut lapsen tyhjentaa keittion kaapista strosselit ja pippurit ja ei ole aina muistanut langata muksun hampaita. Hammaslaakarikin muistaa katsoa hivenen vihaisena supermutsia. Siksi meilla lapset kay isin kanssa hammaslaakarissa, silla isille laakari muistaa kehua kuinka reippaita lapsia teilla onkaan.
Supermutsi miettii saako lapset tarpeeksi liikuntaa ja riittavasti ulkoilmaa?, menevatko ne ajoissa nukkumaan ja eihan niita mikaan pelota yolla? Heraavatko ne aamulla pirteana? Supermutsi heraa yolla kuuntelemaan lastensa hengitysta ja tarkistaa etta lapset on hyvassa asennossa sangyssa ja peitto tarpeeksi hyvin paalla. Silti supermutsi miettii sangyssa, etta paleleekohan niita? Saako ne nyt riittavasti laheisyytta, kun joutuvat nukkumaan omassa sangyssa?
Supermutsi ei mieti itseaan, ei ehdi syomaan, ei liikkumaan, ei harrastamaan mitaan omaa. Supermutsi ei ehdi nukkumaankaan, silla pitaahan kodin olla tiptop, jos vaikka presidentti tulee aamukahville, eihan sita nyt voi sille sanoa, etta mulla kun on nama viisi lastakin. Niin ja ne pikkutahraiset pyykit, nekin pitaa pesta ja kerran kaytetyt pyyhkeet. Ai niin, ne seinassa olevat tahrat, kamala jos joku nakee, etta siinahan on pikkuviikarin rakanokka pyyhitty. Nekin siis pitaa pesta, melkein joka ilta.
Supermutsi pesee myos nallet, legot, peitot, tyynyt, ovenrivat, listojen paalliset jne. silla nehan on kamalan likaisia.

Kunnes supermutsin elama keikahtaa ympari. Supermutsi istuu autossa perheensa kanssa, yksi vaatekerta paalla, seuraavana paivana koulua ja toita, mutta kotia ei ole. Ei ole enaa tavaraakaan. On vaatteet paalla, auto ja passit. Tililla viela vahan rahaa. Supermutsi lahteen lastensa kanssa evakkoon. Kahden viikon evakko on tuskainen, ei meinaa aina tajuissaankaan pysya, koska se nyt vaan on rankkaa supermutsille olla toisten nurkissa ilman omaisuutta, ilman tietoa tulevasta.
Talo jarjestyy, supermutsi on niin vasynyt ettei hanki sinne kuin todella tarpeelliset. Eipa mene aikaakaan kun elama keikahtaa taas, nyt menee miehen tyopaikka tai siis vaihtuu maasta pois. Tietoa odotellaan monta kuukautta. Epavarmassa tilanteessa taas elama menee nurin, laheinen kuolee toisella puolella maapalloa ja minnekkaan ei paase, koska on jo menettanyt omaisuuden ja huomisesta ei ole mitaan tietoa. Onneksi sentaan ihanat ystavat auttoivat hautajaisiin.

Vuoden viimeisen kuukauden supermutsi nukkuu olkkarin sohvalla, ei uskalla ajaa edes autoa, koska muisti ei pelaa. Lapset kuitenkin sailyy hengissa, joten supermutsi on varmaan tehnyt ruokaa tai isi tilannut pitsaa.

Seuraavan vuoden alussa ei ole enaa supermutsia, on vaan mutsi. Ihan tavallinen mutsi, joka syo kun on nalka, sita pitsaakin. Nukkuu kun vasyttaa, ei tarkista oisin niin usein lapsia, koska vasyttaa. Harrastaa liikuntaa, koska on vaan mutsi. Ei siivoa, jos ei kiinnosta, silla sotku ei mihinkaan karkaa ja presidenttiakaan ei ole kahvilla nakynyt, lieneeko tulee ja jos tulee niin tarttukoot imuriin. Mutsilla keikkuu elama suuntaan jos toiseen, mutta antaa keikkua, nautitaan matkasta, tilataan pitsaa ja mennaan mukana. Passit ja vaatteet ja liika omaisuus, sitakin on paassyt kertymaan. Mutsi opettelee vihdoinkin olemaan ihminen, normaali tyyppi tarpeineen ja haluineen, ihan tavallinen mutsi. Se saa riittaa.

4 kommenttia:

  1. Hui kun hengastyin ihan tuota alkua lukiessa...! Mutsi hengittaa nyt ihan rauhassa ja jattaa ne sotkut siivoamatta, kylla ne sielta huomennakin viela loytyy. Kuulosti ihan muuten omalle aidille (vaikkakin meita muksuja oli vaan kaksi). Kaikki paikat aina tiptop, tuoretta pullaa taatusti vieraille tarjolla, kaikki vimosen paalle laitettuna - ja nyt ihminen on sitten kuuttakymppia lahestyva hermoraunio...! Kylla se ihmisen on vaan joskus hellitettava, muuten leviaa paa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun supermutsi ura loppu onneksi kaksi vuotta sitten, viela se harha yrittaa paassa muistuttaa olemassa olollaan, mutta hyvin olen sita vaientanut. Kovaa vauhtia oli tulossa kaveleva hermoraunio tai ainakin hermoraunio.
      Hellitetty siis jo on :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Tama oli tallainen antaanappistenlaulaa-purkaus aitiydesta. :) Siis omista ihme vaatimuksista.

      Poista

Kiitos kommentista!