perjantai 17. lokakuuta 2014

Talon hankintaa


Meidän kymmenen vuoden talonostoaikeet alkavat vihdoinkin toteutua. Löydettiin se linna mistä ollaan aina unelmoitu. Ulkoapäin näyttää parakilta ja sisältä 70-luvun asunnolta. Tilaa siinä on jokaiselle vähän yli 10 neliötä, mutta onneksi pihaa riittää senkin edestä.

No miten täällä talo ostetaan? Me katseltiin itse kohteita ja kiinnostavista kohteista soiteltiin myyjän agenttille. Tuota kohdetta käytiin katsomassa ensiksi yksin, kunnes meille eräs suomalainen paikallinen suosittele oman agentin palkkaamista ja suositteli jopa agenttia.
Seuraavan kerran kävimme katsomassa tuota oman agentin kanssa ja mietittiin mitä siitä tarjotaan. Meidän agentti suositteli tarjotamaan heti melkein sen summan mitä siitä pyydettiin, mutta ei tarjottu. Ensimmäinen tarjous ei mennyt läpi.
Ennen kuin tehtiin toinen tarjous niin myyjä oli laskenut hintaa, tarjottiin siitä hinnasta vielä alle ja se meni läpi. Tarjousten tekeminen täällä on melkoista peliä ja siihen todella tarvitsee agentin, ettei tule pahasti huijatuksi.
Talolainaa haettiin agentin suosittelemasta "pankista". Sieltä laina myönnettiinkin, mutta sattui niin mukavasti, että mies oli kertonut puiston laidalla toiselle lastenulkoiluttajaisälle meidän talohankkeesta ja saatiin häneltä parempi lainatarjous. Lainoistakin näköjään kannattaa olla tarkkana, voi säästää satasia vuodessa. Lainafirmojen tehtävä on tehdä rahaa, joten heillä on kaikki keinot käytössä.
Kun tarjous lopulta hyväksyttiin, meillä oli kymmenen päivää aikaa kuntotarkistaa talo. Tarkistus tehtiin keskiviikkona. Samalla tarkistettiin imeytyskenttä ja kaivovesi.
Talosta ei löytynyt mitään isoja yllätyksiä, imeytyskenttä oli kunnossa, mutta paskakaivon putki oli kai turhan täynnä ja jotain siihen piti tehdä. Myyjä hoitaa sen kuntoon, ennen kuin kauppoja jatketaan. Vedestä löytyi liikaa colibakteeria, kaivon puhdistuksenkin hoitaa myyjä, muuten me ei saada lainaa koko taloon ja kauppoja ei voida jatkaa.

Talon ostaminen on siis aikaa vievää puuhaa, arvioitu kaupan sulkeutumisaika on kuusi viikkoa, joten vielä saadaan odotella, ennen kuin päästään repimään kisun pisulle haisevia karpetteja pois.

4 kommenttia:

  1. Kiitos! Vielähän tuo on vähän vaiheessa, mut eiköhän tästä kaupat synny.

    VastaaPoista

Kiitos kommentista!