perjantai 10. heinäkuuta 2015

Ruoka-aine yliherkkyydet ja vieraanvaraisuusOlen allergikko. Kieltolistalla on esim. kananmuna, viljat, maito, maissi, musta tee, kahvi, ananas, tomaatti....
Joillekkin olen pahasti allerginen, joillekkin lievästi. Lisäsäväyksen tekee ristiallergia, eli saatan reakoida esim. homeisessa talossa johonkin ruoka-aineeseen, mitä pystyn normaalisti syömään ja siitepölykautena voin unohtaa omenat, paprikat, sellerit jne.
Allergiat ei ole kivoja juttuja ja ennen kaikkea hankaloittaa sosiaalista elämää. Kylässä tarjotaan pullaa ja kahvia kermalla, joita en voi syödä. Siitä kun alkaa sitten emännän tai isännän voivottelu, kun ei nyt kahvi ja pulla kelpaa, jopas on hankalaa. Alkaa kaappien kaivelu ja uusien tarjoilujen esittely ja voivottelu, sillä melkeimpa kaikissa valmistuotteissa on jotakin sellaista, mitä minä en voi syödä. Niin ja se kahvi, miksi et nyt  kahvia juo. No joinhan minä reilut viisitoista vuotta kahvia, mutta ei olisi kannattanut, nyt kun en ole kuukausiin siihen aineeseen koskenut elämä on paljon mukavampaa. Mustasta teestä voin saada jopa sellaiset oireet, että sairaalaan lähtö on edessä, joten siihenkään en kajoa.
Sosiaaliseen elämään liittyy myös ulkona syönti. Täällä tiedän aika tarkalleen, missä voi syödä ja mitä. Yleensä siitä ei nipoteta ja tuodaan juuri sitä pöytään ravintolassa mitä tilaan. Joskus sattuu erehdyksiä ja olenkin mennyt syömään jotakin väärää ja saan oireita.
Suomen reissulla testasin muutaman ravintolan nälissäni. Muistaakseni Joutsan ABC:n Hesburgerista tilasin hampurilaisen, ilman sämpylää, majoneesia ja tomaattia. Mausteeksi pippuria ja suolaa. Myyjä ei meinannut suostua tilaukseen, piti mua varmaankin ilkeänä ja hankalana asiakkaana. No onneksi keittiöstä ilmaantui toinen työntekijä, jolle mun tilaus ei ollut ongelma. Sain sen mitä tilasin. Selitin vielä myyjälle, että en halua olla hankala asiakas, en vaan voi syödä ko. raaka-aineita. Sen jälkeen palvelu muuttui ystävälliseksi, kiitos vaan sinne!
Oulun ideaparkissa Hesburgerissa mun tilaus otettiin normaalisti vastaan ja sain juuri sitä mitä tilasin, ilman selittelyjä ja suostutteluja. Samoin Limingantullin Prisman oisko ollut Rossossa myös minun ruoka-aine allergiat ja yliherkkyydet otettiin todesta.

Toivoisin, että jos nyt ilmaannun jollekkin kylään ja sinulla ei ole minulle sopivaa tarjottavaa, niin älä tee siitä ongelmaa, en ole tullut sinulle pullaa syömään ja kahvia juomaan. Tulin vaan kylään juuri sinua katsomaan ja juttelemaan. Vettä saa hanasta jos muuta tarjottavaa ei löydy ja yleensä minulta löytyy jotakin syötävää itselleni laukusta ja jos ei löydy niin asia ei ole mikään ongelma. Olen varmaankin syönyt juuri ennen kyläilyä ja varmistanut sillä, ettei nälkä yllätä.
En halua olla hankala asiakas ja vieras, en itse pysty allergioihin juurikaan vaikuttamaan, vaikka haluaisin. En halua myöskään syödä ruoka-aineita, mitkä aiheuttavat allergioita sosiaalisessa paineessa. Oireet voivat olla todella rajuja, sellaisia joita ruuantarjoaja ei tule näkemaan ja kokemaan. Ne voi tulla seuraavana yönä tai päivänä. Voi olla, että olen sängyn pohjalla sen takia pari päivää.

Kun seuraavalla kerralla kestitset vieraita ja joku vieraista kieltäytyy jostakin ruuasta tai ruuista, niin älä ota sitä henkilökohtaisesti. Vieras ei välttämättä halua edes kertoa, että on allerginen ja saa siitä rajuja oireita. Miksikö ei halua kertoa? No siksi, että sitten alkaa se sama taivastelu, voi sua reppanaa, mitä sä nyt voit syödä? Sääli kun et voi tuotakaan syödä..... Se taivastellu ei auta mitään, tekee vieraan olon vaan epämukavaksi.


Piti kirjoittaa tänään rempan edistymisestä, mutta toissapäiväinen marenkien leipominen aiheutti niin kamalat allergiaoireet, että eilisen päivän olin vessan ja sängyn oma. En siis tietääkseni syönyt kananmunaa keskiviikkona, tosin voi olla mahdollista että valmisruuassa oli kananmunaa. Mikään tilanne ei ole sen arvoinen, että joutuu seuraavana päivänä miettimään, kuinkakohan pitkään joudun nyt kärsimään ja pitäisiköhän tästä lähteä jo sairaalaan. Älkää siis missään nimessä väheksykö herkkyyksiä ja allergioita.

2 kommenttia:

 1. Väheksyntä on valitettavasti yleistä, nimimerkillä kokemusta on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavan yleistä. Olen törmännyt jopa siihen, ettei homeallergioihin uskota, koska ko. tyyppi ei ole törmännyt homeallergikkoon ennen.
   Toivotaan, että ihmiset alkaisivat ajattelemaan, eikä ottaisi toisen herkkyttä ja allergiaa henkilökohtaisesti.

   Poista

Kiitos kommentista!